Els efectes silenciosos de l’estrès sostingut en el temps
Al nostre món “desenvolupat”, tots coneixem i intentem estar alerta davant de qualsevol dels tres grans grups de malalties relacionats amb l’estil de vida que són la diabetis, el càncer i les malalties cardiovasculars. Però no donem gaire importància a quelcom que pot ser més profund i que a més pot ser l’origen de qualsevol d’aquestes malalties modernes i que també està totalment arrelat a la nostra societat com és l’estrès crònic.
L’estrès de per si no és una cosa dolenta, és una resposta puntual de l’organisme per recuperar un equilibri perdut davant d’una amenaça, que pot ser real o imaginària. En realitat, és bo per a la vida, i per superar situacions concretes d’alta tensió perquè ens col·loca el cos a nivells i capacitats especials per poder superar la situació. No obstant això, el problema rau a allargar i sostenir l’estrès en el temps, i aquí és on la nostra fisiologia se’n ressent perquè no està feta per això.
L’estrès crònic és una cosa que no es pren gaire en consideració, però en silenci és un dels factors que més influeixen en la salut de l’ésser humà contemporani. Les seqüeles d’un estrès continu i allargat en el temps s’instal·len profundament en les funcions i estructura del cervell i arriben a formatar els nostres gens.
Durant molts anys s’ha considerat que la genètica que adquiriríem dels nostres pares era immutable de per vida. Actualment ja es coneix que hi ha modificacions al nostre genoma durant el nostre recorregut de vida. L’Epigenètica, branca de la ciència que es dedica a l’estudi de les alteracions genètiques derivades de l’estil de vida, ja ha demostrat i continua estudiant com els nostres gens poden ser i són modificats, de manera positiva o negativa, per factors externs o mediambientals (alimentació , exercici, substàncies químiques, emocions o vivències) i no només heretats.
Amb això vull reiterar, i hi ha diversos estudis i autors que ho corroboren, que un estrès cronificat modifica el nostre ADN generant malalties. Tot i que la bona notícia és que hi ha diferents estratègies per modificar, gestionar i reduir aquest factor de malalties silenciós.
El més important és adonar-te que estàs vivint amb un estrès sostingut en el temps per així buscar maneres de tornar a l’equilibri psicològic, emocional i físic. De vegades, estem tan immersos a la nostra voràgine que necessitem que ens parin des de fora o “des de dins”. En aquest cas serà el nostre organisme en forma de mals de cap repetits, males digestions, aparició de refredats o altres infeccions de forma recurrent, insomni, manca de concentració, estat d’ànim esquitxat d’irritació i frustració… per anomenar els més ‘lleus’, ja que un atac de cor o ictus, també pot venir per un estrès sostingut en el temps i poden arribar a ser irreversibles, els que ens cridin l’atenció que alguna cosa no està bé i que estem immersos en una manera de vida estressant.
Però, i com tornem a l’equilibri? Després d’adonar-te has de prioritzar, posar la teva persona i la teva salut com a raons preferents a l’hora de prendre decisions, compromisos i accions en el teu dia a dia. Tot seguit a buscar un remei, una solució. Disposes d’una varietat de solucions, estratègies i mètodes que cadascú pot escollir en funció de la seva manera de ser i d’estil de vida. Els que em coneixeu ja sabeu que la número u per a mi (i per a milions de persones al món) és la pràctica diària de la meditació. Aquesta és una manera molt bona i barata de mantenir l’estrès a ratlla… i molts altres beneficis, que acostumo a detallar en els meus cursos.
L’autoobservació diària, que t’aporta la meditació, t’ajuda a identificar quines coses, situacions i actituds internes t’aboquen a aquest estrès. D’aquesta manera arriba a les teves mans la possibilitat de substituir, modificar o abandonar els comportaments i les actituds que et generen l’estrès continu, per anar a alguna cosa més en sintonia, més alineat amb tu en el teu moment present. No acostuma a ser fàcil, ni còmode, no és un xarop o una pastilleta, però per a alguna cosa que pot estar tan profunda i arrelada com els orígens d’un estrès crònic en la teva persona, els seus factors i com gestionar-ne la sortida, la meditació diària és una de les millors eines que hi ha.
Altres estratègies que pots fer servir, sumant a la pràctica de la meditació, és donar atenció a la nutrició, adquirir, si no es té ja, una alimentació saludable amb, per exemple, menjar poc processat i sense additius, ecològic; donar suport a productes naturals per tractar-te com, per exemple, plantes medicinals i olis essencials, per als diferents processos, tant per als símptomes de l’estrès com per a altres molèsties físiques que t’acompanyen en el procés; realitzar exercici físic adaptat a la teva condició i estil de vida; mantenir una vida social activa, és a dir, comparteix activitats i moments amb persones afins a tu, i, sobretot, amb persones estimades, anant al vell lema de “menys és més”. Menys coses i de més qualitat!!
· Accedeix aquí a informació sobre els meu curs onlide de meditació – Medit@