Què és la respiració diafragmàtica o abdominal i com et pot ajudar?

Abans de parlar de la respiració diafragmàtica vull que sàpigues què és el diafragma. El diafragma és el múscul per excel·lència, encara que no és l’únic enmig de molts altres, encarregats de la respiració, té forma de cúpula i separa la cavitat pulmonar de la cavitat abdominal. Quan el diafragma es contrau, els músculs pectorals i els intercostals pressionen les costelles cap a fora, la cavitat toràcica s’expandeix i l’aire entra als pulmons. Quan el diafragma es relaxa i adopta la seva posició normal, convex cap amunt, també contraem l’abdomen, i aleshores els pulmons es contrauen i l’aire s’expel·leix. En utilitzar clarament l’abdomen en aquesta respiració també se la coneix com a respiració abdominal. El diafragma respon a un moviment respiratori involuntari, però també podem intervenir en el seu moviment.

La respiració diafragmàtica està totalment relacionada amb la salut i el funcionament correcte del nostre cos. Aquesta respiració hauria de ser la base de la respiració de l’ésser humà, però acostumem a respirar de manera toràcica, que és una respiració incompleta si no comencem per la diaframàtica. Amb la respiració diafragmàtica portes gran quantitat d’aire a la zona baixa dels pulmons, de manera que aconsegueixes captar una major quantitat d’oxigen per a la sang a la inhalació, aconsegueixes una millor ventilació i una neteja dels pulmons a l’exhalació. El moviment del diafragma activa el sistema nerviós parasimpàtic, encarregat de la «resposta de relaxació» de l’organisme amb què aconsegueixes controlar l’ansietat, reduir els nivells d’estrès, baixar la pressió arterial, estimules el cor i la circulació, fas massatge als òrgans i ajudes al trànsit intestinal.

Per començar a practicar la respiració diafragmàtica pots col·locar-te en posició tombada, de panxa enlaire, còmodament. Tot seguit posa les teves mans sobre el teu abdomen. Com a principiant és interessant col·locar-te en aquesta posició del cos i de les mans, perquè així t’adonaràs fàcil i naturalment de com funciona, i posteriorment, podràs practicar-la en qualsevol posició i fins i tot incorporar-la al teu dia a dia.

Començarem, expulsant bé tot l’aire dels teus pulmons. Seguidament pren aire a fons per la boca en lloc de pel nas, i amablement dirigeix ​​l’aire cap al teu abdomen, gairebé com quan badalles, notant com puja i s’infla la panxa, i com s’eleven les teves mans que estan situades sobre ell. Retingues l’aire uns segons dins teu per absorbir al màxim l’oxigen, sense una pressió excessiva. Seguidament expulsa tot l’aire suaument, desinflant-te, relaxant el ventre i notant com les mans baixen cap a terra amb ell. Aguanta una mica amb els pulmons buits, sentint com et vas relaxant, i així que tinguis de nou la necessitat d’inspirar, fes-ho pujant l’abdomen i omplint de nou els pulmons.

La respiració diafragmàtica et pot ajudar en nombroses coses i situacions. Practica-la durant el temps que vulguis, practica-la sempre que te’n recordis, incorpora-la a la teva respiració natural, fes-la servir per relaxar-te abans de dormir, per calmar-te si et trobes en un moment de tensió. Veuràs com una acció tan senzilla com respirar conscientment amb el diafragma et donarà benestar i millor qualitat de vida.

· Accedeix aquí al meu curs de meditació online, Medit@

Deja un comentario

Ir a inicio de página