Per què un passeig d’una hora per la natura ens redueix l’estrès?

Recentment s’ha publicat a Molecular Psychiatry de Nature un nou estudi dut a terme a finals de l’estiu del 2019 a Berlín per uns investigadors del Grup Lise Meitner de Neurociència Ambiental de l’Institut Max Planck per al Desenvolupament Humà a Alemanya on es determina que hi ha un vincle entre les passejades per la natura i la reducció de l’estrès.

Tots hem comprovat com passejar pel camp o per un bosc ens produeix una sensació relaxant, i podríem dir que no calia gaire estudi científic per arribar a aquesta mateixa conclusió, encara que, sí que és cert, que els estudis científics ben dissenyats, ajuden els neurocientífics a entendre cada cop més, els mecanismes que subjauen el cervell i, per extensió, a l’ésser humà.

Amb aquest estudi es pretenia esbrinar si les taxes més altes de malalties mentals que hi ha a les àrees urbanes estaven relacionades amb les persones que tenen menys accés a la natura, o si són les persones les que se senten atretes per viure en uns entorns o altres .

A un grup de subjectes se’ls feia caminar durant una hora en un bosc a les afores de Berlín o per un carrer de la capital al mig de l’enrenou. Als subjectes de l’estudi després de completar la caminada, tornaven al laboratori on se’ls feien proves d’imatges per ressonància magnètica.

Al final, el que van trobar van ser evidències com que després la caminada d´una hora al bosc l’activitat de l´amígdala del cervell disminueix, mentre que després de la caminada a l’entorn urbà l’activitat de l´amígdala roman estable. Hem d’anotar que l’amígdala és una estructura localitzada al lòbul temporal del cervell que està relacionada amb el sistema emocional i el processament de l’estrès.

Per això t’aconsello que, sempre que puguis, surtis a passejar pel parc de la teva ciutat, o, si tens la possibilitat, surtis al camp o al bosc que tinguis més proper i que t’ofereixis aquest “tractament” antiestrès que ben segur et reconfortarà el cos i l’ànima i t’ho agrairàs.

En els meus retirs, que ja de per si són en un entorn natural, a més de recomanar-vos que aprofiteu el vostre temps lliure per a la contemplació i el passeig a la natura, també, com a part del programa, realitzem junts amb tot el grup una caminada pel bosc. Aquesta activitat, que a més a més de ser afavorida per la natura, com ens demostren en aquest estudi, es potencia amb el fet que la realitzem en silenci, i l’energia que es genera del grup en silenci caminant és una experiència preciosa i molt guaridora.

· Accedeix aquí a informació sobre els meus Restirs de Presència

Deja un comentario

Ir a inicio de página